Petro Tiknevičiaus ūkis
SkelbimasTopinambaiReceptaiNuorodosKontaktai



Receptai

 

  • Topinambų salotos su pomidorais

Sudėtis:
500 g topinambų, 400 g pomidorų, 2 česnakų skiltelės, 1 šaukštas citrinų sulčių, 3 šaukštai alyvų aliejaus, 12 žaliųjų alyvuogių, petražolių, druskos, maltų pipirų.

Gaminimas
Topinambus nuplauname, nulupame, supjaustome, sudedame į pasūdytą vandenį ir 5 min. blanširuojame, po to nusunkiame. Pomidorus nuplauname, perpjauname per pusę ir supjaustome plonomis riekelėmis. Padažui sumaišome susmulkintas česnakų skilteles, citrinų sultis, alyvuogių aliejų, įberiame maltų pipirų, pasūdome. į lėkštę dedame pomidorus, topinambus, puošiame alyvuogėmis, užpilame paruoštu padažu. Tiekdami į stalą apibarstome petražolėmis.

Pastabos:
Žieminės bulvės (topinambai) - bulvei gimininga daržovė. Gumbai panašūs į bulvių, geltonos spalvos. Nuo bulvių skiriasi tuo, kad vietoj krakmolo jų sudėtyje yra inulino - jas gali valgyti ir sergantys cukralige. Labai maistingos: jose daug angliavandenių, natrio ir geležies, skoniu primena riešutus. Maistui vartojamos žalios, keptos, virtos. Gumbai kasami anksti pavasarį, kol dar neleidžia naujų daigų, ir vėlai rudenį, prieš užšalimą. Gumbus galima išlaikyti ir per žiemą.

Šaltinis: http://www.geri-receptai.lt/receptas/topinambu-salotos-su-pomidorais.html

 

  • Apkepti topinambai su šonine

Sudėtis:
750 g topinambų, 1/2 litro grietinėlės, 250 g kiaulienos šoninės arba lašinukų, druskos, maltų pipirų, parmezano, maltų džiūvėsėlių.

Gaminimas
Orkaitę įkaitiname iki 225 °C temperatūros. Topinambus nuplauname, perpjauname išilgai pusiau (lupti nebūtina), dedame į kepimo indą, uždedame šoninės juosteles, užpilame grietinėle, kad apsemtų. Apibarstome maltais pipirais, pasūdome, užberiame pusę parmezano kiekio, išmaišome, po to užberiame likusį parmezaną ir džiūvėsėlius. Kepame orkaitėje 45 min. Tiekiame su šviežiomis daržovėmis.

Šaltinis: http://www.geri-receptai.lt/receptas/apkepti-topinambai-su-sonine.html

 

  • Topinambų kotletai

Paruošimo laikas: 50 minučių

Sudėtis:
500 g bulvinių saulėgrąžų (topinambų), 500 g morkų, 2 kiaušiniai, 100 g grietinėlės, 2 šaukštai manų kruopų, aliejaus.

Gaminimas
Gumbus ir morkas nulupti, nuplauti, sutarkuoti stambia tarka, užpilti grietinėle ir troškinti ant mažos ugnies, kol suminkštės. Į troškintą karštą masę greitai supilti plaktus kiaušinius ir manų kruopas, ir išmaišyti iki vientisos masės. Suformuoti kotletukus ir apkepti aliejuje.

Šaltinis: http://www.spice.lt/index.php?option=com_content&task=recipies&p=karsti&id=1797978&Itemid=1

 

  • Troškinti topinambai

Sudėtis:
topinambai - pagal skonį, truputi sviesto, truputi džiūvėsių, truputį krapų.

Gaminimas
Topinambų gumbus gerai nuplaukite šepetėliu. Plonai nulupkite nerūdijančiu peiliu ir tuoj pat sudėkite į parūgštintą ar gerai pasūdytą vandenį. Keptuvėje ištirpdykite sviestą ir išklokite 0,5 cm storiu supjaustytus topinambus. Uždengus kaitinkite ant nestiprios ugnies, kad nesugruzdėtų sviestas, kol topinambai suminkštės. Jie turi suminkštėti, bet neištižti. Sudėkite į lėkštę, apibarstykite batono džiūvėsėliais ir smulkintais krapų lapeliais. Valgykite su virtomis ar pakepintomis bulvėmis.

Šaltinis: http://www.gaspadine.lt/patiekalas/troskinti_topinambai.html

 

  • Topinambai pomidorų padaže

Sudėtis:
topinambai - 200 gramų, druska - pagal skonį, sviestas - truputį, svogūnai - 1 vienetas, kvietiniai miltai - 1 šaukštas, pomidorų padažas - 3 šaukštai, cukrus - truputį,  citrinų sultys –          3 lašai, grietinė - 3 šaukštai.

Gaminimas
Topinambus nuvalykite, nuskuskite ir sudėkite į pasūdytą vandenį, išvirkite. Pakepinkite svieste susmulkintą svogūną, įdėkite miltų ir pakepinkite maišant, atskieskite vandeniu. Į padažą įdėkite pomidorų padažo, truputį cukraus, druskos, citrinos sulčių, pakaitinkite iki užvirimo, įdėkite grietinę. Šį padažą užpilkite ant topinambų prieš valgymą.

 

  • Topinambai su aliejumi

Sudėtis:
topinambai - 100 gramų, bulvės - 100 gramų, citrinų sultys – truputį, druska – truputį, aliejus – truputį, svogūnai - 1 vienetas.

Gaminimas
Išvirtus ir atvėsintus gumbus nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Tiek pat supjaustykite ir virtų bulvių. Viską sudėkite į salotinę ir pašlakstykite citrinos sultimis arba vaisių actu, įdėkite šiek tiek druskos ir palikite 10-15 minučių. Aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, atvėsinkite ir užpilkite ant topinambų su bulvėmis.

 

  • Topinambai su grietine

Sudėtis:
topinambai - 200 gramų, citrinų sultys – truputį, virtos bulvės - 100 gramų, virti kiaušiniai - 3 vienetai, svogūnai, laiškai -, truputį, grietinė - 5 šaukštai, druska – truputį, cukrus – truputį.

Gaminimas

Išvirtus ir nuluptus topinambus supjaustykite riekelėmis ir parūgštinkite citrinos sultimis ar vaisių actu. Supjaustykite virtų bulvių ir kietai virtų kiaušinių. Sudėkite gražiai eilutėmis į apvalų pusdubenį ir apibarstykite supjaustytais svogūnų laiškais. Grietinę, išplaktą su trupučiu druskos ir šiek tiek cukraus, paduokite atskirai. Mėgstantiems į stiklinę grietinės dar galima įdėti šaukštelį garstyčių.

 

  • Topinambų salotos su svogūnų laiškais

Sudėtis:
2 didelės žieminės bulvės, 2 morkos, 1 obuolys, svogūnų laiškų arba poro gabaliukas, 1 arbatinis šaukštelis citrinų sulčių, aliejaus, maltų pipirų, druskos, petražolių lapelių.

Gaminimas
Žiemines bulves gerai nuplauname, nulupame, stambiai sutarkuojame, apšlakstome citrinų sultimis ir 5 min. paliekame pastovėti. Po to sumaišome su nuluptomis ir stambiai sutarkuotomis morkomis, sutarkuotu obuoliu, susmulkintais žalių svogūnų laiškais arba susmulkintu poru, įberiame maltų pipirų, pasūdome, pašlakstome aliejumi, puošiame petražolių lapeliais ir tiekiame.
Pastabos: vietoj aliejaus, salotas galima ruošti su majonezu arba grietine.

Šaltinis: http://www.skanusvalgiai.lt/receptas/troskinti-topinambai.html, http://www.skanus.lt/receptai/salotos-16.htm

 

  • Topinambų sriuba

Sudėtis:
1 kg žieminių bulvių, 15 g sviesto arba margarino, 2 svogūnai, 600ml pieno, 425 ml vištienos sultinio, druska, šviežiai sumaltų pipirų, susmulkintų petražolių.

Gaminimas
Didelėje gilioje keptuvėje arba puode ištirpiname sviestą arba margariną, sudedame smulkiai supjaustytus svogūnus ir pakepiname ant nestiprios ugnies 5 min., kol suminkštėja ir truputį pagelsta. Sudedame nuluptus ir supjaustytus topinambus, supilame pieną, sultinį, pasūdome, įberiame pipirų. Užviriname, sumažiname ugnį, uždengiame ir verdame apie 30 min., kol žieminės bulvės suminkštėja. Atvėsiname, po to pertriname per sietelį arba sutriname elektriniu plakikliu. Sriubą vėl pašildome ant nestiprios ugnies, įberiame prieskonių, pilame į pašildytas lėkštes, pašlakstome grietine, apibarstome susmulkintomis petražolėmis ir tuoj pat tiekiame į stalą. Tiekiame su baltos duonos skrebučiais. Pastabos: nuplikytus topinambus lengviau nulupti. Topimambų galime nelupti - prieš kepdami gerai nuplauname. Palikta žievele suteikia pikantišką riešutu skonį.

Šaltinis: http://www.receptuknyga.lt/sriubos/topinambu-sriuba.html

 

  • Salotos su grietine

Topinambus ir morkas (3:2) nuvalome ir sutarkuojame stambia tarka, užpilame grietine (arba majonezu), sumaišome, pabarstome smulkintais žalumynais.

 

  • Su juodosiomis slyvomis

500 g topinambų išverdame pasūdytame vandenyje, nulupame, supjaustome gabalėliais. Juodąsias slyvas verdame nedideliame kiekyje vandens, vėliau sutriname. Viską sumaišome ir užpilame grietine.

 

  • Su kukurūzais

Sudėtis:
500 g topinambų reikia 100 g kukurūzų, 4 kietai virtų kiaušinių.

Gaminimas
Nulupame topinambus, užpilame verdančiu vandeniu ir paverdame 5 min. Supjaustome kubeliais, sumaišome su susmulkintais kietai virtais kiaušiniais ir konservuotais kukurūzais, užpilame majonezu.

 

  • Mišrainė

Sudėtis:
400 g topinambų imama po 200 g burokėlių, agurkų ir morkų, 100 g kopūstų. Aliejaus, druskos ir cukraus – pagal skonį.

Gaminamas
Topinambus, burokėlius ir morkas išverdame, nulupame, supjaustome šiaudeliais. Įdedame raugintų kopūstų, susmulkintų agurkų ir svogūno galvutę.
Viską sumaišome ir ir užpilame aliejumi arba majonezu. Viską sudedame į salotinę, papuošiame burokėlių ir morkų gabalėliais, pabarstome smulkintais svogūnų laiškais ir krapais.
Tokią mišrainę galima pagaminti ir naudojant šviežius (nevirtus) topinambus.

 

  • Ikra

Sudėtis:
500 g topinambų, 200 g pomidorų, 100 g svogūnų ir morkų, česnako galvutė, 100 g aliejaus, druskos - pagal skonį.

Gaminimas
Pomidorus supjaustome gabalėliais ir pakepiname aliejuje. Topinambus, morkas ir svogūnus susmulkiname ir pakepiname atskirai. Daržoves sumaišome ir troškiname ant lėtos ugnies uždengtoje keptuvėje, dedame druskos, česnako, smulkintų žalių petražolių, viską sumaišome.
Kol daržovės buvo troškinamos, jos prisigėrė aliejaus, todėl papildomai dėti aliejaus nereikia.

 

  • Padažai prie mėsos

Su obuoliais. Topinambų gumbus sutarkuojame stambia tarka, pakepiname svieste. Obuolio skilteles patroškiname kol suminkštės nedideliame kiekyje vandens, viską pertriname per sietelį. Viską sumaišome, išplakame mikseriu iki purumo, įpilame grietinėlės.
Topinambų ir obuolių dedame lygiomis dalimis, įpilame 200g grietinėlės.

Su svogūnais. Nuluptus gumbus sutarkuojame stambia tarka, svogūnus susmulkiname, sumaišome, apibarstome miltais ir pakepiname aliejuje iki auksinės spalvos. Tada sudedame į puodą, užpilame verdančia grietinėle ir viską paverdame apie 3 min., po to įberiame druskos ir išplakame mikseriu iki purumo.

 

  • Mišrainė

Nulupame topinambus, supjaustome plonais šiaudeliais, sumaišome su susmulkintais svogūnais ir smulkintais kietai virtais kiaušiniais, užpilame kefyru, dedame druskos, pabarstome krapais.

 

  • Mielinis pyragas (boba)

Sudėtis:
500 g topinambų imame 2 stiklines miltų, pusę stiklinės pieno, 2 kiaušinius, 25 g mielių.

Gaminamas
Mieles ištirpiname nedideliame kiekyje šilto pieno, pridedame stiklinę miltų ir išplaktus kiaušinius, viską gerai išmaišome, kad masė taptų vientisa. Paliekame 2-3 val. šiltoje vietoje. Nuluptus topinambus sutarkuojame stambia tarka, sumaišome su pakilusia tešla, įpilame dar stiklinę miltų ir truputį druskos. Tešlą gerai išmaišome, dedame į sviestu išteptą skardą ir kepame orkaitėje kol įgaus auksinę spalvą.

Pastaba:
Jeigu norite gaminti be mielių, miltus galite pakeisti virtais ryžiais, o kiaušinius išplakti su pienu – taip galite iškepti originalų kepinį.

 

  • Sote

Sudėtis:
500 g topinambų imame 500 g porų, po 200 g raudonųjų kopūstų ir grietinės, 100-150 g sūrio.

Gaminimas
Šakniagumbius nulupame, supjaustome mažais kubeliais. Raudonuosius kopūstus supjaustome šiaudeliais. Porus supjaustome 2-3 cm gabalėliais. Daržoves sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu ir verdame ne ilgiau 10 min. – daržovės turi išlikti truputėlį kietokos. Vandenį nupilame, užbarstome druska, tarkuotu sūriu, užpilame grietine ir pakaitiname iki užvirs.

 

  • Frikadelės

Paruošiame faršą: mėsą ir topinambus (lygiomis dalimis), svogūnų galvutes sumalame mėsmale, pasūdome, pabarstome pipirais, įmušame kiaušinį. Viską gerai sumaišome, formuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir dedame juos į verdantį pasūdytą vandenį. Kai frikadelės iškyla į paviršių – jas išgriebiame kiaurasamčiu. Patiekiame su grietine arba pomidorų padažu, daržovių garnyru.

 

  • Kepinėliai

Sudėtis:
0,5 kg topinambų reikia 2 kiaušinių, 500 g miltų, po 100-150 g cukraus ir sviesto, po ¼ arbatinio šaukštelio druskos ir sodos.

Gaminimas
Topinambų šakniagumbius nulupame, sutarkuojame smulkia tarka, įmušame kiaušinius, dedame sviestą, druskos, sodą, cukraus, miltus ir užmaišome minkštą tešlą. Šaukštu dedame nedideles porcijas tešlos ant sviestu išteptos skardos ir kepame karštoje orkaitėje, kol įgaus auksinę spalvą.

 

  • Saldumynų mėgėjų džiaugsmas

Nulupame topinambus ir obuolius. Visko imame po lygiai, troškiname nedideliame kiekyje vandens, pertriname per sietelį ir dedame medaus pagal skonį.
Topinambai nėra tokie populiarūs kaip moliūgai. O gaila: tai ypač naudinga daržovė. Pavyzdžiui vitaminų B1, B2, C šiose daržovėse tris kartus daugiau negu morkose ir burokėliuose. Mineralinių medžiagų – gal net visa Mendelejevo lentelė. Juose yra insulino ir fruktozės – tai nekenksmingas cukrus diabetikams. Jis nepakeičiamas diabeto profilaktikoje, taip pat naudojama užpilas bei arbata paruošta iš džiovintų topinambų lapų.

 

  • ..............

Sudėtis:
5-6 topinambai, ridikėlių, agurkas, svogūnų laiškų, graikinių riešutų (nėra kiekio, bet gal iki 50 gr.), 1/2 citrinos, grietinės, pipirų, prieskonių, petražolių, druskos.

Gaminimas
Išspauskite pusę citrinos sulčių, sutarkuoti topinambus, juos apšlakstyti citrinos sultimis. Ridikėlius, agurkus supjaustyti griežinėliais, arba kubeliais (kaip kap skaniau), sukapoti graikinius riešutus, svogūnų laiškus, petražoles9man atrodo,kad jų neturėjau, tai ko gero ir nedėjau), paskaninti pipirais, pagardinti grietine (aš skiedžiau su trupučiu majonezo) ir išmaišyti. Skanu tikrai - neapsakomai.Netikėjau, kad valgysiu, bet suvartojau viską viena. Žinoma, grietinės ir majonezo nereikia prikrauti, kad sunktųsi per kraštus - aš pašlaksčiau alyvuogių aliejumi, pamaišiau ir uždėjau grietinę su majonezu, bet tik tiek, kad normaliai apsivoliotų, o ne kad valgytume baltąjį padažą. Pabandykite, eksperimentuokite, bet riešutai duoda savo skonį.

Skanaus!
 

Keletas nuorodų rusų kalbą:

http://www.greenmama.ua/nid/2471400/#id2471678

http://www.bankreceptov.ru/diet/diet-0021.shtml

http://www.myjane.ru/articles/text/?id=1833

 


SkelbimasTopinambaiReceptaiNaikinimasNuorodosKontaktai